Οι αμπελώνες και τα οινοποιεία της Θεσσαλονίκης είναι κομμάτι της πολιτιστικής της ταυτότητας, εφάμιλλο των μνημείων, των κάστρων και των art deco κτηρίων της. Τίποτα δε συγκρίνεται με τη συγκίνηση που θα νιώσεις όταν δοκιμάσεις τα μοναδικά κρασιά τους!

Στη Θεσσαλονίκη δε χρειάζονται αφορμές για να τσουγκρίζουν τα ποτήρια! Αν λοιπόν είσαι και εσύ λάτρης του κρασιού, υπάρχει εδώ για σένα ένας καινούργιος κόσμος για να ανακαλύψεις. Ζήτα να σου προτείνουν τις τοπικές ετικέτες σε κάποιο από τα μπαρ ή τα εστιατόρια που θα βρεθείς και, ποιος ξέρει; Μπορεί να έχεις την τύχη να δοκιμάσεις κρασιά από τα κοντινά στην πόλη οινοποιεία.

Οι αμπελώνες της Θεσσαλονίκης αποτελούν μέρος του δικτύου Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για μια ένωση οινοποιείων με κοινό στόχο την προώθηση των ελληνικών κρασιών παγκοσμίως. Και δε μιλάμε μόνο για τη γεύση, τις τανίνες και το σώμα του κρασιού. Σκοπός των οινοποιών της Θεσσαλονίκης είναι να κάνουν τα κρασιά τους κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης…ακριβώς όπως είναι οι ναοί, οι αγορές, οι βασιλικές, τα κάστρα, τα λουτρά, τα τζαμιά και τα art deco κτήριά της.

Να λοιπόν, γιατί ένα οδοιπορικό στα οινοποιεία της Θεσσαλονίκης αποτελεί τέλειο τρόπο για να ανακαλύψεις όλη την περιοχή! Και μη φανταστείς ότι θα χρειαστεί να πας πολύ μακριά. Υπάρχουν οινοποιεία σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο. Στα δυτικά υπάρχει το Καλοχώρι, πριν από τους υδροβιότοπους του Δέλτα του ποταμού Αξιού και στα βόρεια τα οινοποιεία γύρω από τον Λαγκαδά, στους πρόποδες του όρους Όσσα. Με κατεύθυνση προς τα νότια θα περάσεις τις παραθαλάσσιες περιοχές Περαία, Αγία Τριάδα και Νέα Μιχανιώνα για να βρεθείς σε μια περιοχή γνωστή για τους αμπελώνες της: την Επανομή, στην άκρη του Θερμαϊκού Κόλπου. Πολλοί από τους αμπελώνες αυτούς έχουν την λάβει την αναγνώριση της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (PGI).

Και οι πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις του οδοιπορικού σου δεν τελειώνουν εδώ… Θα επισκεφθείς ένα οινοποιείο με ενσωματωμένο μουσείο (ανακάλυψε μια σπάνια συλλογή από τιρμπουσόν και αμπελουργικά εργαλεία) και άλλο ένα, αφιερωμένο στη ρετσίνα. Α, και κάτι ακόμα: πολλά από τα κρασιά που θα γνωρίσεις στην εξερεύνησή σου είναι 100% οργανικά.

Μια ξενάγηση στους αμπελώνες και τα κελάρια θα σου δώσει μια πρώτη γεύση των οινοποιείων της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό, μην αργείς. Κάνε την κράτησή σου για μια εμπειρία γευσιγνωσίας και διάλεξε φεύγοντας, ποιο αγαπημένο κρασί θα πάρεις μαζί σου.

Πηγή: https://www.discovergreece.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *